Dunović: Etno-nacionalne politike ne mogu graditi BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović je, govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Sa politikama ustupaka etno-nacionalizmu ne može se graditi stabilna BiH", izjavio da etno-nacionalne politike, ne da ne mogu graditi prosperitetnu BiH, nego ne mogu graditi nikakvu BiH.

- To govorim iz razloga što 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vidimo u kom smjeru BiH ide, u kom smjeru idu mladi iz BiH, kakvo nam je ekonomsko stanje, kakva nam je sigurnost. Možemo uporediti bilo koji aspekt društva, življenja i takozvanog prosperiteta u BiH i doći do zaključka da etno-nacionalne politike nemaju budućnost - kazao je Dunović na pres-konferenciji prije početka sesije "Kruga 99".  

Po njegovim riječima, na to možemo dodati i presude Evropskog suda za ljudska prava i činjenicu da se u pojedinim presudama koje su stare više od deset godina navodi da je "princip konstitutivnosti naroda zastario model i da ne može u savremeno doba da bude model gradnje demokratskog društva".

- Dakle, to je nešto što je staro 11-12 godina. Mislim da je činjenica, da je opštepoznato, da etno-nacionalne politike ne mogu graditi BiH. Nadogradnja, u lošem smislu, na to jesu politike ustupaka takvim etno-nacionalnim politikama i principima - smatra Dunović.

Ocjenjuje da u posljednjih godinu dana od formiranja nove, kako Vlade Federacije BiH tako i Vijeća ministara BiH, "građani u BiH vide svakodnevno ustupke i to ustupke na takav način da se etničkim politikama, etničkim strankama dozvoljava da provode svoje politike, a zauzvrat, eto, oni će se promijeniti, oni će postati proevropski političari, oni će nas odvesti u EU i u NATO savez".

- Mislim da poslije godinu dana, bez obzira šta političari vladajuće većine govorili, ne postoji građanin BiH koji nije svjestan da ono što oni govore nije tačno. Po pitanju NATO integracija, mi smo dalje nego što smo bili prije. Poznato je da je prvi Godišnji nacionalni plan poslan 2019. godine. Nakon toga su slani godišnji planovi do formiranja ovog Vijeća ministara. Nakon toga se to ne radi. Zašto se to ne radi, to je pitanje za one koji čine ustupke - naveo je Dunović.

To je, tvrdi on, jedan od ustupaka etničkim politikama "koje to ne žele iz prostog razloga što ispunjavaju političke ciljeve susjednih država, u ovom slučaju, kada govorimo o NATO savezu, politički cilj Republike Srbije preko SNSD-a".

- Na nekim drugim nivoima, na primjer na federalnom nivou, ponovo vidimo politike ustupaka drugoj političkoj opciji, govorim konkretno o HDZ-u, koja u određenim segmentima provodi politike drugog susjeda, Republike Hrvatske. Vidjeli smo obraćanje pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jamesa O'Briena, koji je jasno artikulirao ono što se dešava s Južnom interkonekcijom, zbog čega je Dragan Čović vrlo blizu direktnom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog pokušaja sprečavanja funkcionisanja Južne interkonekcije preko preduzeća BH Gas - ustvrdio je Dunović.

federalna.ba/Fena

Milan Dunović
Milan Dunović jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino
0 18.03.2024 19:30
Milan Dunović jutarnji program Dobro jutro, BiH!
0 13.12.2023 18:27
Odgovorite ljudima Milan Dunović Safet Kešo Milan Petković Slaven Bevanda Nihad Krajinović
0 05.07.2023 22:08