Državljanin Litvanije sporazumno priznao krivnju za krijumčarenje migranata
(Izvor: Fena/Arhiv)

Državljanin Litvanije sporazumno priznao krivnju za krijumčarenje migranata

Optuženi Savulis Vladas, rođen 1984. godine u Litvaniji, državljanin Litvanije, u prisustvu advokata i ovlaštenog sudskog tumača, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

S obzirom da je optuženi u potpurnosti priznao kazneno djelo, odnosno da je u teretnom i priključnom motornom vozilu kojim je upravljao, krijumčario ilegalne migrante, strane državljane iz Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Također, predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 500 eura, koja je pronađena i oduzeta od optuženog.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela, kao i sudskom praksom i visinom sankcija koje se izriču za navedena kaznena djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Ukoliko Sud BiH prihvati sporazum, predmet će biti u potpunosti okončan, bez provođenja ročišta, suđenja i sudskog postupka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH krijumčarenje ljudima priznanje