videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Dodik: Samostalnost jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS ima pravo na samoopredjeljenje i da taj bh. entitet neće biti u BiH ako se zemlja ne vrati "slovu Dejtona".

"Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna RS", rekao je Dodik na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma".

On je istakao da "ne prihvata unitarnu i centralizovanu BiH i ne želi da ispunjava zapadne želje".

Navodeći da se pod američkim sankcijama nalazi najviše rukovodstvo RS, Dodik je ocijenio da na taj način SAD žele silom da promijene ponašanje zvaničnika RS.

"Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton", ocijenio je on.

Dalje je kazao da dio Zapada, koji ima svoje predstavnike u BiH, smatra da je Dejtonski sporazum "prijelazni sporazum", dodavši da se Srbima u BiH nameće da promijene svoj identitet, kao i jezik.

"S druge strane su naši protivnici, koji se zovu bosanski muslimani", rekao je Dodik, koji smatra da "priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD, Velike Britanije i briselskoj strukturi".

Ponovio je da za RS Christian Schmidt nije legalno izabrani visoki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN, dodavši da je Evropa u krizi i da "nema lidere, resurse, naftu, plin i da izgubila je konkurentnost".

"RS ne može prihvatiti podanički pristup Evrope u odnosu na Ameriku", naveo je on.

Prema njegovim riječima, „guši se svaki pokušaj da se RS pokaže da je uspješna", a da EU finansijama uslovljava rukovodstvo RS da promijeni svoju retoriku.

Još je kazao da „RS nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji“.

"Zašto misle da ćemo uvesti sankcije Rusiji i izgubiti historijskog prijatelja, a mi ćemo oslabiti? Zato nismo uveli sankcije i zato se nadam da će evropski izbori koji dolaze dati snagu strankama alternative. Evropska unija se mora redefinisati", zaključio je Dodik.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik