'Djevojke sa Neretve' okupile se u Konjicu nakon 55 godina od osnivanja
(Izvor: Grad Konjic)

'Djevojke sa Neretve' okupile se u Konjicu nakon 55 godina od osnivanja

Na pozornici Doma kulture u Konjicu, na kojoj je Hor "Djevojke sa Neretve" prvi put nastupio 1967. godine, 120 nekadašnjih članica zbora iz četiri generacije, predvođene profesoricom Eminom Beljajev u subotu navečer održale su koncert, kojem je prethodila promocija monografije, koja svjedoči o značaju tog zbora u vremenu njegovog aktivnog djelovanja.

Promocija monografije i koncert upriličeni su u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto, Dani dijaspore "Konjic u srcu BiH", koju organizira Narodni univerzitet Konjic, uz pokroviteljstvo Grada Konjica.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić tom je prigodom "Djevojkama sa Neretve" uručio zahvalnicu za doprinos u muzičkoj kulturi grada Konjica, koju je uime zbora preuzela profesorica Beljajev.

- (…) Cijeneći sve ono što ste u jednom vremenu, koje je iza nas, učinile za promociju Konjica nastupajući sa svojim specifičnim repertoarom diljem svijeta, uime Grada Konjica i njegovih građana uručujem vam zahvalnicu za doprinos muzičkoj kulturi grada Konjica, sa željom da se upravo vaš angažman nikada ne zaboravi i ostane trajno sjećanje na generacije Konjičanki i Konjičana, koji su odrastali i sazrijevali okupljajući se, kako bi pjevali i učili svirati – kazao je gradonačelnik. 

Naglasio je kako svojevremeno u Konjicu gotovo nije bilo nijedne obitelji koja nije imala člana, koji je bio uključen u zbor ili muzičku školu.

- S ponosom mogu reći da Konjic danas, baštineći bogatu muzičku tradiciju, ima vrijedne Konjičanke i Konjičane, koji također svoju ljubav i energiju svakodnevno ulažu u mlade generacije okupljajući ih u muzičku školu i zborove, koji na svoj način kao svojevrsni ambasadori, pronose ime Konjica u svijet, kako ste to nekada vi činili - dodao je Ćatić.

Profesorica Beljajev uime svih članica zbora zahvalila se na podršci, prisjećajući se značajnih trenutaka koji su obilježili njegovo djelovanje, kao i podrške zajednice i Privrednog društva Igman, koji su uvijek, kao i danas, kako kaže, bili vjetar u leđa zboru i njegovim mnogobrojnim aktivnostima, nastupima, turnejama.

-Ja sam danas najsretnija žena, jer su moje drage djevojke, koje je život rasuo diljem svijeta, danas na okupu, kako bismo se zajedno prisjetile jednog vremena kojem smo dale svoj pečat. Želja mi je da se i dalje u ovom gradu, kako je to rađeno u vrijeme našeg aktivnog djelovanja, mladim ljudima posveti posebna pažnja i ulaže u njihovo odrastanje, kroz kulturne i druge značajne sadržaje - kazala je Beljajev.

Sinoć je u čast ovog značajnog događaja, u kojem su uživali brojni Konjičani svih generacija, predstavljena pjesma "Uspomena živi" autora Fadila Buturovića, posvećena "Djevojkama sa Neretve".

federalna.ba/Fena

Konjic kultura BiH Djevojke sa Neretve