Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore u Istanbulu bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita
(Izvor: EPA/STR)

Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore u Istanbulu bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da će kontrolni centar za koridor izvoza žitarica iz Ukrajine biti uspostavljen ako ruske i ukrajinske strane postignu dogovor na sastanku koji će se uskoro održati u Istanbulu.

“Ako sporazum bude potpisan u Istanbulu, tada bi postojao kontrolni centar koji će biti uspostavljen kao sigurna zona odmah uz ukrajinske teritorijalne vode“, rekao je Cavusoglu tokom konferencije za novinare nakon što se u Ankari sastao s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss.

Podržavajući napore Ujedinjenih naroda, Cavusoglu je također rekao da i Turske pokušava riješiti pitanje žitarica s Rusijom i Ukrajinom. Povodom navoda o ukradenim žitaricama iz Ukrajine, Cavusoglu je naglasio da je Turske istražila zemlju porijekla svih navedenih proizvoda i oni su označeni kao ruski.

“Protiv smo uzimanja i ilegalne prodaje žita ili drugih proizvoda iz Ukrajine, uradila to Rusija ili neko drugi. Turska ne bi dozvolila takvu nabavku“, poručio je Cavusoglu.

Napominjući da Turska ima punu odlučnost po tom pitanju, Cavusoglu je također naveo da ta zemlja neće dozvoliti ulazak takvog žita na njen teritorij.

Britanska ministrica vanjskih poslova Truss je rekla da Velika Britanija i Turska rade zajedno na izvlačenju žitarica iz Ukrajine.

Pozdravljajući vodeću ulogu Turska u otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, Truss je ukazala na krizu nabavke žitarica, dodajući da će ona imati razorne posljedice ako se ne riješi u narednih mjesec dana.

“Ako se problem ovdje ne riješi, ako se žitarice ne mogu izvući iz ukrajinskih luka, to će izazvati ozbiljnu glad. Smatram da je moguće donijeti neophodne odluke da se to riješi“, rekla je Truss.

federalna.ba/AA

Mevlüt Çavuşoğlu Liz Truss
Recep Tayyip Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu Turska Balkan
0 08.08.2022 12:44
Liz Truss Tajvan Kina
0 03.08.2022 17:15
Rishi Sunak Liz Truss Velika Britanija
0 20.07.2022 19:05
Liz Truss Velika Britanija
0 14.07.2022 10:49
Mevlüt Çavuşoğlu Srebrenica
0 11.07.2022 09:44