videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

Britanski parlamentarci: Milorad Dodik krivac za situaciju u BiH

Premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Peach je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, a ranije je bio načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Za to vrijeme, u britanskom parlamentu trajala je rasprava o situaciji u našoj zemlji. Parlamentarci poručuju - Dodik mora čuti da BiH ima prijatelje.

U britanskom parlamentu, drugi put u mjesec dana, rasprava o političkoj situaciji u BiH. Raspravu je inicirala zastupnica vladajuće Konzervativne stranke Alicia Kearns.

“Sada više nego ikada, Velika Britanija i mi koji se ovdje nalazimo moramo se uzdići i biti odgovorni. Prije više od 26 godina, ista mržnja i nacionalizam je doveo do krvoprolića u BiH. Više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka su ubijeni, žene su bile sistematski silovane, a životi više od 100.000 ljudi su oduzeti u ratu koji je vođen pohlepom i nečovječnošću. U tom ratu je ubijeno 57 britanskih vojnika. Danas stojim ovdje zbog tih izgubljenih života”, poručila je Kearns.

Svi zastupnici su se usaglasili - Milorad Dodik je jasni krivac za situaciju u našoj zemlji.

“U proteklih nekoliko mjeseci lider Republike Srpske Milorad Dodik je doveo Dejtonski sporazum pod veliki pritisak. On već dugo radi na tome da sistematski ugrozi intstrumente stabilnosti koje on kao srpski član Predsjedništva ima obavezu da brani. Javno je odbacio Ured visokog predstavnika i Ujedinjene nacije. Prijeti da će se povući iz državih institucija, oružanih snaga, pravosudih i policijskih snaga. Ali ono šta je pokrenulo ovu krizu je Dodikovo sramotno odbijanje da prestane s kampanjom negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca”, kazala je Kearns.

Zastupnik opozicione Laburističke stranke David Wayne izrazio je žaljenje što Velika Britanija nije bila proaktivna u Bosni i Hercegovini.

“Velika Britanija nije bila toliko proaktivna u Bosni i Hercegovini, a morala je biti. Neke stvari se mogu promijeniti. Imenovanje Peacha pozitivna je poruka i stvarni doprinos da će se problemi rješavati”, rekao je Wayne.

Dodao je da se možda treba ići prema Dejtonu 2 te jasno reći da je Rusija najveći ometač.

Bob Stewart, zastupnik Konzervativne stranke je govoreći o situaciji u BiH ispričao priču o njegovoj posjeti našoj zemlji u ratnom periodu kada se sastao s bivšim visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom i bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

“Paddy je Tuđmana pitao kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine u sljedećih deset godina. Na meniju je nacrtao podijeljenu BiH između Hrvata i Srba. On ga je pitao šta će biti s muslimanima. Rekao mu je da će biti na malom prostoru između Hrvata i Srba”, ispričao je Stewart.

Poručio je da je rješenje u međunarodnoj reakciji, te da je potrebno dati punu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu, te smatra da je potreban novi Dejton. Očekuje da Velika Britanija bude predvodnica u rješavanju problema.

federalna.ba

Britanski parlament Velika Britanija Ujedinjeno Kraljevstvo Milorad Dodik
Robert Jenrick ostavka Velika Britanija
0 07.12.2023 11:38
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Velika Britanija Izrael humanitarna pauza Gaza
0 06.12.2023 09:32