Borrell: Srbija se nije uskladila s pet novih odluka Vijeća EU povodom Ukrajine
(Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Borrell: Srbija se nije uskladila s pet novih odluka Vijeća EU povodom Ukrajine

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je priopćio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i  sigurnost Josep Borrell, Vijeće EU je od 3. do 16. prosinca donijelo pet odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine, s kojima su se uskladile sve ostale zemlje kandidatkinje za članstvo u EU na zapadnom Balkanu BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija.

Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s odlukama Vijeća EU, prima se na znanje ta posvećenost i pozdravljamo je, dodao je Borrell u priopćenju, prenosi Beta.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su  donijete u srpnju, rujnu  i studenom prošle godine.

Također Srbija se nije uskladila ni sa srpanjskom odlukom Vijeća EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni s odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom prosinca i u lipnju 2022. godine.

federalna.ba/Fena

EU Srbija Ukrajina