videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Bihaćko ljeto dovodi poznata imena iz svijeta teatra, prvi put i domaća predstava

Ovogodišnji 24. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto donosi 11 predstava iz cijele regije, a Bihać će ugostiti i nekoliko najeminentnijih imena iz svijeta teatra.

Godine 1998, dok se Bihać još gradio i obnavljao, grupa entuzijasta predvođena Ćetibom Dupanović krenula je u avanturu zvanu Festival scenskh umjetnosti „Bihaćko ljeto“. Dvadeset četiri godine kasnije Bihać nema obećanu pozorišnu dvoranu, ovaj festival nema veliki budžet, ali ima publiku, a organizatori ove godine ponosno predstavljaju i prvu vlastitu predstavu.

„Konačno dobivamo pozorišnu scenu Krajine, što je vrlo važno. Govorimo o vlastitoj produkciji. Ove godine prvi put, nakon 24 godine, izlazimo s vlastitom predstavom, koju je napisao Zlatko Paković, koja se zove 'Pedagogija otpora Branka Ćopića'. Mi smo Branka Ćopića, kojeg su se neki 90-ih odrekli, vratili u njegov Bihać. Izuzetno smo ponosni na to“, kaže Erna Begatović, direktorica Kulturnog centra u Bihaću.

Festival je kroz godine odgojio i publiku koja sada već s nestrpljenjem očekuje najnovija ostvarenja, među kojima je svakako i predstava „Voz“ Zvezdara teatra iz Beograda.

„Protogonosti su Sergej Trifunović i Voja Brajović. Konačno imamo velika imena na festivalu u Bihaću“, ističe Begatović.

Stalni gosti iz Hrvatske su Teatro Verrdi Zadar, Teatar Exit Zagreb i Teatar Moruzgva iz Zagreba.

„Dolazi nam Goran Grgić, Mlikota, zbilja ozbiljna ekipa na koju su Bišćani navikli. To je stalna postavka Moruzgva teatra. Oni nam igraju predstavu 'Je li tako, Zorane'. Mislim da je ovo prva izvedba u BiH jer je nedavno bila premijera“, navodi Begatović.

Na bihaćkoj sceni predstavljaju se i pozorište mladih Sarajevo, BKC Tuzla i Gradsko pozoršte Jazavac Banjaluka, ali i doajen bh. pozorišta Zijah Sokolović, koji će kao i prošle godine predstavu izvoditi na otvorenoj sceni Starog grada Sokoca.

„Govorimo o Zijahu Sokoloviću i džez-kvartetu koji igra Čehovljevog 'Medvjeda'. Drago mi je da imamo i Čehova, nema puno festivala koji mogu da dovedu predstave po njegovom tekstu. Zijah Sokolović igra tu glavnu ulogu sa džez-kvatrtetom. Interesantna predstava intresantnog koncepta“, naglasila je Begatović.

„Posebno nas raduje što imamo unutar ovih 20 dana pet-šest događanja na otvorenom. Vraćamo Festival na ulice i na naše historijske destinacije. To je pomalo i hrabro s obzirom na vrijeme, ali treba, jer Bihać je jedna otvrorena scena i takvi su događaji i najljepši“, istakao je Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Ovogošnji festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto donosi i predstave za djecu, performanse i promocije knjiga, i koncert Amire Medunjanin, koja će se kao i Sokolović publici predstaviti na otvorenoj sceni starog grada Sokolac.

federalna.ba

Bihaćko ljeto Bihać
Sarajevo Photography festival Bihać fotografije fotografija izložba
0 16.08.2022 19:29