Prilog Maida Alić

Bećirović u Bihaću: Čuvamo tradiciju slobodarske Armije RBiH

Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nakon referenduma o nezavisnosti naše zemlje. U sastav Armije ušle su jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige te brojni dobrovoljci koji su stali u odbranu domovine. Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija je stasala u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika, a u čijem sastavu je djelovalo sedam korpusa koji su obuhvatali regije - sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okoline. Tekovine koje je branila i odbranila Armija danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine čije su jedinice danas postrojene u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću ali i u drugim gradovima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podsjetio da je Armija RBiH najzaslužnija za činjenicu da su odbranjeni rezultati legalnog i međunarodno priznatog referenduma za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Oružane snage BiH predstavljaju garant sigurnosti za svakog čovjeka. Državni organi Bosne i Hercegovine su jasno definirali strateške ciljeve - punopravno članstvo u NATO i EU. Denis Bećirović:

„Mi smo uvijek budni i oprezni, ali i svjesni da bitku za Bosnu i Hercegovinu moramo voditi u institucijama države i isključivo institucionalnim putem. Mi nećemo nikada pokleknuti! Jačat ćemo državne institucije i naše veze s Sjevernoatlantskim savezom. Snažit ćemo Oružane snage BiH. Čuvat ćemo državu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo evropski i evroatlantski put. Živjela nepokoriva i junačka Bosna i Hercegovina.“

Centralnom obilježavanju u Bihaću prisustvovale su brojne zvanice, među njima i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i premijer USK-a Nijaz Hušić.

Član Predsjedništva BiH i nosilac najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan“ Željko Komšić uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima uz napomenu da su Armija i MUP Republike Bosne i Hercegovine najzaslužnije za opstanak naše države. Dodao je da je i dalje potreban povećan oprez kao i da se ne smije dovesti do situacije u kojoj bi BiH bila dovedena u pitanje. I u drugim gradovima obilježen je dan Armije, odana je počast onima koji su herojski branili i dali živote za jedinu nam domovinu BiH. Nažalost još uvijek ima onih koji je žele podijeliti.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48