Andelija: Ponudili smo nekoliko modela rješavanja viška uposlenika

Provođenje reorganizacije rudnika u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH nema alternativu. U međuvremenu rudari sve češće na ulicama, za kraj maja najavljuju generalni štrajk. U Elektroprivredi su svjesni ozbiljnosti situacije i upozoravaju na posljedice ako proces reorganizacije ne bude proveden. Analize su pokazale da je 1.500 radnih mjesta u 7 rudnika upitno. Šta će biti s tim uposlenicima, o kojem profilu zaposlenih je riječ u Federaciji danas smo pitali Admira Andeliju, direktora Elektroprivrede BiH. 

Kaže da se provođenjem postupka reorganizacije čitavog koncerna EPBiH nametnuo i problem broja uposlenika u zavisnim društvima.

"Došli smo do broja da je negdje oko 1.500 uposlenika prekobrojno, ali istovremeno imamo i na drugoj strani skoro 500 neupražnjenih radnih mjesta u proizvodnji. Znači 1.500 radnika je viška, neproizvodnih radnika, radnika u administraciji. Ponudili smo par modela rješavanja viška uposlenika i jedan od njih je prekvalifkacija postojećih uposlenika na one poslove i zadatke koji su potrebni rudniku u jednom dugoročnom periodu. Upravo je aktuelan javni poziv unutar rudnika da se ti uposlenici prijave na te projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije i da svoj angažman nastave unutar rudnika i u narednom periodu. Drugi model je da dio uposlenika, nakon formiranja novih zavisnih društava, prebacimo tamo i da budu dalja potpora i podrška porizvodnji električne energije i uglja. U petak smo uputili prema Vladi FBiH inicijativu da se izmijeni Uredba o načinu zapošljavanja u javni sektor, tako da se omogući prelazak iz jednog u drugo zavisno društvo uposlenika unutar grupacija."

Navodi da će onima koji ne iskoriste sve ove mogućnosti ponuditi sporazumni raskid ugovora o radu uz isplatu otpremnina i uz izmirenje svih obaveza.

"Rudnici su nažalost samo za poreze i doprinose dužni skoro pola milijarde maraka."

2009. godine sedam rudnika je predato u vlasništvo EPBiH. Andelija pojašnjava da su tada zatekli oko 10.500 zaposlenih, sa dosta zapuštenom opremom i mehanizacijom, teškim uslovima rada, kao i pola milijarde maraka dugovanja.

"Najveći dio tih dugovanja, koji se tiču PIO su izmireni. Ostala su dugovanja po pitanju zdravstva i nezaposlenosti. Nažalost, za ovih 11 godina naši rudnici su napravili dodatne dubioze tako da su sada dugovanja rudnika samo prema državi preko 500 miliona KM. Ukupna dugovanja svih sedam rudnika iznose skoro milijardu KM."

Ističe da će EPBIH izdvojiti 125 miliona maraka za rješavanje pitanja viška radnika.

"Jedna od mjera su te podsticajne otpremnine, odnosno sporazumni raskid ugovora o radu. EPBiH će na Skupštini 25. maja donijeti te odluke o izdvajanju 125 miliona KM kao inicijalna sredstva za rješavanje tog eventualnog viška uposlenika. Najveći dio toga će otići za izmirivanje obaveza, a jedan znatan dio će biti namijenjen za isplatu otpremnina."

"Prateći trendove koji su u Evropi već standard zadnjih nekoliko godina, a to je dekarbonizacija, odnosno smanjenje učešća fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, EPBiH je opredijeljena također da te trendove prati. Smatramo da 2050. BiH treba biti karbon neutralna zemlja. To je potpuna tranzicija iz jedne pretežno oslonjene porizvodnje na ugalj, na obnovljive izvore. Ukoliko to ne ispunimo od izvoznika postat ćemo uvoznik električne energije", zaključio je Andelija.

federalna.ba

Admir Andelija Federacija danas
Federacija danas
0 19.06.2021 18:45
Federacija danas Federalna televizija FTV Emisije FTV najava
0 19.06.2021 15:28
Federacija danas
0 18.06.2021 18:42
Mirjana Marinković-Lepić Federacija danas
0 18.06.2021 17:50
Federacija danas
0 17.06.2021 18:32