KLIKNI ZA PUNU VERZIJU

Srijeda, 22. nov. 2017. 17:38
Terorista Mirsad Bektašević nedavno pokušavao ući u BiH
30.05.2015 21:24
Puni prikaz

Mesdžid u sarajevskoj Ulici Hajrudina Šabanije znameniti je objekt za novake i veterane sirijsko-iračkog džihada. U njemu je molitvu prije polaska pred Američku ambasadu obavio i Mevlid Jašarević. I svjetski terorista Mirsad Bektašević bi tu našao utočište da je uspio u nedavnom pokušaju da uđe u našu zemlju. Mala kuća za veliki džihad - Amarildo Gutić

Mirsad Bektašević zvani Maximus državljanin je Švedske. Godine 2007. Sud BiH osudio ga je na osam godina i četiri mjeseca zatvora zbog terorizma. Od 2009. godine kaznu je izdržavao u Švedskoj. Nakon izlaska iz zatvora odlazi put Sirije, iz koje prijeti novim terorističkim aktima. Taj i takav Mirsad Bektašević je posljednjih dana dva puta pokušavao iz Srbije ući u Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prelaza Uvac. Prilikom trečeg pokušaja određena mu je mjera trajne zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Gdje bi Bektašević mogao krenuti da je prešao bh. granicu?

Logična lokacija bio bi jedan mesdžid u Sarajevu, u Ulici Hajrudina Šabanije. U njemu su prije odlaska u Siriju često boravili Bektaševićevi suoptuženici za terorizam Bajro Ikanović i Senad Hasanović zvani Senči, koji su mu mogli obezbjediti da neometano boravi u našoj zemlji. Inače, ne bi ovo bilo prvi put da mesdžid služi kao skrovište za sirijske povratnike. Početkom godine ovde se nakon povratka iz Sirije mjesec dana skrivao srbijanski državljanin Safet Šaćiri. 

Kuću je svojevremeno kupio državljanin Crne Gore Sead Redžematović. Adaptirao ju je u mesdžid po nagovoru vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića, gdje su ubrzo počeli da se okupljaju njegovi sljedbenici.

Redžematović je često odlazio po instrukcije kod Nusreta Imamovića u Gornju Maoču. U ovom selu, zajedno sa crnogorskim državljaninom Almerom Salihovićem, boravio je u jutro 28. oktobra 2011. Njih dvojica su zajedno s Mevlidom Jašarevićem obavili jutarnju molitvu. Redžematović i Salihović su potom otišli put sela Ošve kod Maglaja, a Mevlid Jašarević u Sarajevo. A Jašarević će po dolasku u Sarajevo obaviti molitvu u mesdžidu koji je oformio Redžematović i potom otići da puca po zgradi Američke ambasade.

Redžematović je u međuvremenu protjeran u Crnu Goru. Almer Salihović bit će među prvim balkanskim dobrovoljcima na sirijskom ratištu i jedan od prvih koji je poginuo. A iz ovog sarajevskog mesdžida mnogi će krenuti u sirijsko-irački džihad. Jedan od njih je i Sedin Huseinović. Dva puta je bio u Siriji. Nedavno je o tome i svjedočio na procesu protiv Huseina Bilala Bosnića, koji upravo ovdje gostovao. Huseinović je potvrdio i da su u mesdžid dolazili oni koji će kasnije otići na ratište u Siriji.

Pored Redžematovića, u mesdžida i oko njega bio je aktivan Refik Talović iz Gacka, koji se nakon povratka iz SAD-a priključio Nusretu Imamoviću. Formirao je i uređivao web-stranicu mesdžida nazvanu „Spašena skupina“. Formirao je štand na autopijaci u Sarajevu za prodaju prigodniih suvenira, pa i onih sa znakom ISIL-a. Talović je početkom godine poginuo u Siriji.

Za to vrijeme, lider mesdžida u Ulici Hajrudina Šabanije je Semir Salković zvani Sema, rođen u Trebinju, koji je jedno vrijeme živio u Australiji. Članovi ili posjetioci bili su Naser Arnaut, Berin Tahić, Rijad Rustempašić, Edin Tabaković, Kemal Murić, Kenan Kršo, Kenan Okan, Elvir Muratović zvani Hamza, Sanin Nezirović, Edin Babunović i druge zvijezde nedavnih policijskih akcija.

Mesdžid su pohodili i brojni sirijski dobrovoljci: Bajro Ikanović, Senad Hasanović, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara te pojedini još neidentifikovani posjetioci.

Čekajući odlazak u Siriju, nekoliko dana u ovom mesdžidu su boravili dvojica slovenaca Rok Žavbi i Boštjan Skubic.

Nusret Imamović je prije odlaska u Siriju mnogo nade polagao u razvoj ovog mesdžida. Njegov strateški plan bio je da nakon Gornje Maoče, Dubnice, Ošva i Gračanice, sela kod Živinica, zaposjedne Sarajevo. Imamović dovodi brojne goste.  

U Mesdžidu su predavanja držali Mirsad Omerović zvani Ebu Teima iz Beča, nedavno uhapšen zbog podrške Islamskoj državi, potom Suad Ramić iz Gornje Maoče Harun Mehičević, vehabijski lider u Melburnu, Idriz Biljibani sa Kosova, Hisen Ademi zvani Ebu Idriz iz Skoplja, Abid Podbičanin iz Novog Pazara, Nihad Nezirević iz Slovenije, Izet Hadžić iz sele Ošve kod Maglaja i mnogi drugi.

No, mesdžid je privukao i pojedince kojima je vehabizam bio pokriće za kriminal. Tako su ovdje dolazili prijatelji Bajre Ikanovića Ammar Adrović i Sabahudin Muhić iz Olova. Zajedno s Minelom Selimovićem počeli su reketirati vlasnike kafića i trgovina, plašeći ih svojim vehabijskim prijateljima. No, grešku su napravili kada poslom ušli na teren klana Nasera Kelmendija. Pomoć su tražili od Nasera Orića, no ona je izostala. Adrović i Muhić su se navodno vratili vjerskim poslovima, a Minel Selimović i kao pobjednik boks mečeva ne propušta naglasiti vezu s vehabijama.

Kako god, mesdžid u sarajevskoj Ulici Hajrudina Šabanije već ima bogatu prošlost i galeriju likova koji su kroz njega prodefilovali. Mirsad Bektašević zvani Maximus. Državljanin Švedske, osuđeni terorista, učesnik džihada u Siriji ukoliko nelegalno uspije ući u Bosnu i Hercegovinu, zna da ga tu očekuje dobrodošlica.

federalna.ba/Mreža

KLIKNI ZA PUNU VERZIJU