Forma za resetovanje korisničke šifre:
Korisničko ime:
E-mail adresa:
>
Radmanović se usprotivio zahtjevu za smjenu Pećanca
Objavljeno: 24.01.2014 10:14
Posljednja izmjena: 25.01.2014 11:25
Brane Pećanac

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta saglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Čikagu, iako to nije zvanični praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i saborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Čikagu bh. konzul Brane Pećanac. 

Izetbegović traži da Predsjedništvo smijeni Branka Pećanca

federalna.ba/videoprilog Adise Ibrahimović (Dnevnik 2)

Najčitanije
Najnovije