Forma za resetovanje korisničke šifre:
Korisničko ime:
E-mail adresa:
>
Zbog pritiska, načelnik Banovića Bego Birparić podnio ostavku
Objavljeno: 12.09.2013 21:19
Posljednja izmjena: 13.09.2013 14:04

Sve je kulminiralo nakon što je javno ukazao na negativne trendove u poslovanju banovićkog rudnika, kojim suvereno upravlja Mirsad Kukić, predsjednik Općinskog odbora SDA. Birparić kaže da ga je koštala bliskost s bivšim predsjednikom Općinskog odbora SDA Safetom Softićem i otvoreno neslaganje s Mirsadom Kukićem, aktualnim predsjednikom Općinskog odbora SDA, osuđenikom za privredni kriminal.


U SDA-u tvrde da je razlog ostavke "zastoj u komunikaciji" načelnika s vijećnicima i organima stranke koja ga je kandidovala.

Kap koja je prelila čašu je govor načelnika tokom Dana općine, kada je javno kritikovao pojedine postupke menadžmenata banovićkog rudnika, u kojem Mirsad Kukić obavlja funkciju pomoćnika direktora.

Birparić tvrdi da su nepravilnosti u radu banovićkog rudnika na koje je upozorio prisutne svake godine i da one ugrožavaju rudnik i njegovo finansijsko poslovanje. Samo u prvih šest mjeseci ove godine, banovićki rudnik zabilježio je gubitak od oko deset miliona maraka. O ovome više ne treba šutjeti, kaže Birparić, jer bez rudnika nema ni života u ovoj općini. On o svojoj ostavci još nije obavijetio CIK. Čeka zvaničan stav Izvršnog odbora SDA. Ukoliko odbije obavijestiti CIK, slijedi njegov opoziv.

U slučaju opoziva, biti će raspisan referendum, a nakon toga vanredni izbori,što bi moglo trajati tri mjeseca. Ukoliko Birparić svoju ostavku dostavi CIK-u, vanredni izbori će biti raspisani u roku od mjesec dana.

federalna.ba/videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Najčitanije
Najnovije