Forma za resetovanje korisničke šifre:
Korisničko ime:
E-mail adresa:
>
Muradif Hamzabegović i drugi proglašeni krivim za krijumčarenje ljudi
Objavljeno: 08.05.2012 16:05
Posljednja izmjena: 08.05.2012 16:57

S tim u vezi, Sud je optuženom Hamzabegoviću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i novčanu kaznu u iznosu od 20.000 KM, Slaviši Boškoviću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i novčanu kaznu od 10.000 KM, Vahidu Gaguliću, Nihadu Brčaninoviću i Samiru Ravančiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu, a Elvisu Adroviću kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. 


Sud je, također, od optuženog Hamzabegovića oduzeo imovinsku korust u iznosu od 35.500 KM i protuvrijednost iznosa od 32.400 eura, a od optuženog Boškovića imovinsku korist u protuvrijednosti od 6.000 eura. 
Optuženi Muradif Hamzabegović, Slaviša Bošković, Željka Bošković i Elvis Adrović oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

 
U izreci presude se, između ostalog, navodi da su optuženi Hamzabegović i Slaviša Bošković, kao organizatori organizirane grupe, zajedno sa Senom Hamzabegović, Vahidom Gagulićem, Samirom Ravančićem, Muratom Muratovićem, Martinom Glavašem, Smajilom Ibrićem, Nihadom Brčaninovićem i Mirom Stankovićem i sa drugim njima poznatim osobama organizirano prebacivali državljane BiH u države zapadne Evrope (Švicarsku i Francusku) čiji oni nisu državljani i u kojim zemljama nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište bez ispunjavanja uslova za ulazak i boravak u tim državama.

 
Optuženi su međusobnim povezivanjem i dogovaranjem sa pripadnicima drugih organiziranih grupa ljudi, koje organiziraju prebacivanje migranata u druge države uz novčanu naknadu, dogovarali i organizirali prebacivanje migranata putničkim vozilima i čamcima iz BiH u Hrvatsku, te iz Hrvatske u navedene države zapadne Evrope do azilantskih centara, za ugovorenu naknadu u novcu od 1.500 eura ili u ugovorenoj vrijednosti u zamjenu dobijali putnička motorna vozila, a koji novac ili vozila su migranti predavali Muradifu Hamzabegoviću i Slaviši Boškoviću kao organizatorima i rukovodiocima grupe. 


Na ovaj način su zajedničkim djelovanjem i međusobno povezanim radnjama u periodu od jula do oktobra 2009. godine organizirano preveli iz BiH u Hrvatsku, Sloveniju, pa dalje u Švicarsku i Francusku veći broj migranata, i time pribavili određenu imovinsku korist.

Najčitanije
Najnovije